Jak przygotować idealne espresso?
Kawa espresso to napój przygotowywany poprzez przepuszczanie wody o temperaturze 92° C pod wysokim ciśnieniem (zwykle 9 barów) przez około 25 sekund przez zmieloną i sprasowaną kawę. Kawa ta jest bardzo skoncentrowana i mocna, znana jest jako „mała czarna”. Picie dobrego espresso jest wspaniałą rzeczą dla tych, którzy uwielbiają mocne smaki.
Jednak, choć można ją przygotować w domu bez ekspresu, to prawdą jest, że ten rodzaj kawy potrzebuje zarówno odpowiedniej temperatury, jak i ciśnienia wywieranego przez ekspres. Dobre jest to, że choć nie jest to dokładnie to samo, można spróbować zrobić kawę espresso jak najbardziej zbliżoną do tych wspaniałych maszyn.
Kawę espresso przyrządzić w zwykłych włoskich kawiarkach, przy czym najlepiej jest zmielić ziarna tuż przed zaparzeniem. W wielu częściach świata, espresso pije się zwykle rano ze śniadaniem, ale także po południu z podwieczorkiem i po obiedzie. Powszechnym zwyczajem jest spotykanie się z przyjaciółmi i picie kawy lub organizowanie spotkań biznesowych i proponowanie kawy jako napoju. Innymi słowy, kawa to podstawa pracy i życia. Dla milionów ludzi kawa to eliksir życia, bez którego nie można rozpocząć dnia. Chcesz poznać i spróbować inne rodzaje kaw? Poznaj 4 najpopularniejsze rodzaje kaw.
Składniki:
- 22 gramy kawy mielonej
- Woda
Jak przygotować idealne espresso?
- W zależności od wielkości kawiarki, wypełnij zbiornik bardzo drobno zmieloną kawą. Nie należy naciskać ani ściskać. Podczas wsypywania kawy należy lekko potrząsnąć, aby wyrównać jej poziom.
- Napełnij zbiornik wody do połowy.
- Umieść koszyk na dnie ekspresu do kawy lub zbiornika.
- Przykręć górną część (gdzie będzie spadać kawa) nie dokręcając jej zbyt mocno.
- Postaw ekspres do kawy na średnim ogniu.
- Gdy kawa zacznie wypływać z centralnej rurki, otwórz pokrywę.
- Gdy kawa zacznie przybierać żółtawy kolor, wyłączamy ogień i zamykamy pokrywkę.
- Podawaj natychmiast w małej filiżance i ciesz się domowym espresso bez ekspresu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na stopień zmielenia, ponieważ jeśli użyjesz już zmielonej kawy, rezultat nigdy nie będzie taki sam.
Kiedy kawa jest zmielona i była przechowywana przez jakiś czas, jej aromat i smak tracą na wartości, nawet jeśli jest przechowywana w szczelnym pojemniku. Dlatego zalecamy zmielenie ziaren kawy przed zaparzeniem, aby uzyskać wyśmienitą kawę. Zobaczysz i posmakujesz wielką różnicę!